You are currently viewing Afla ce sunt certificatele ISO

Afla ce sunt certificatele ISO

  • Reading time:6 mins read

ISO (International Organization for Standardization) este o organizatie internationala independenta, neguvernamentala, care dezvolta si publica standarde pentru diverse industrii si sectoare. ISO a fost fondata in 1947 si de atunci a dezvoltat peste 23.000 de standarde internationale, inclusiv ISO 9001, care este unul dintre cele mai recunoscute si implementate standarde la nivel global.

ISO 9001 este un standard de sistem de management al calitatii (SMC) care ofera un cadru pentru gestionarea si imbunatatirea calitatii intr-o organizatie. Este conceput pentru a ajuta organizatiile sa se asigure ca produsele si serviciile lor indeplinesc cerintele clientilor si ca se straduiesc continuu sa imbunatateasca eficacitatea sistemului lor de management al calitatii. Certificarea ISO 9001 este o recunoastere formala a faptului ca o organizatie a implementat un sistem de management al calitatii care indeplineste cerintele standardului ISO 9001.

Necesitatea pentru certificare ISO 9001 a devenit din ce in ce mai importanta in lumea afacerilor de astazi din cauza unui numar de factori. In primul rand, clientii devin din ce in ce mai pretentiosi si se asteapta la produse si servicii de calitate superioara. Pentru a ramane competitive, organizatiile trebuie sa se asigure ca indeplinesc asteptarile clientilor si ca produsele si serviciile lor sunt de cea mai inalta calitate.

Un alt factor care determina necesitatea certificarii ISO 9001 este accentul tot mai mare pus pe managementul riscurilor. In mediul de afaceri global de astazi, organizatiile se confrunta cu o gama larga de riscuri, inclusiv riscuri financiare, operationale si de reputatie. Prin implementarea unui sistem de management al calitatii care indeplineste cerintele ISO 9001, organizatiile pot gestiona mai bine aceste riscuri si se pot asigura ca adopta o abordare sistematica a managementului calitatii.

Certificarea ISO 9001 ofera, de asemenea, o serie de beneficii pentru organizatii. Unul dintre avantajele cheie este o satisfactie imbunatatita a clientilor. Prin implementarea unui sistem de management al calitatii care indeplineste cerintele ISO 9001, organizatiile se pot asigura ca produsele si serviciile lor indeplinesc in mod constant cerintele clientilor, ceea ce poate ajuta la imbunatatirea satisfactiei si loialitatii clientilor.

Certificarea ISO 9001 poate ajuta, de asemenea, organizatiile sa isi imbunatateasca eficienta operationala si sa reduca costurile. Prin implementarea unui sistem de management al calitatii, organizatiile pot identifica zone de imbunatatire si pot implementa procese care sunt mai eficiente si mai eficiente. Acest lucru poate ajuta la reducerea deseurilor, la imbunatatirea productivitatii si, in cele din urma, la reducerea costurilor.

In plus, certificarea ISO 9001 poate ajuta organizatiile sa-si imbunatateasca reputatia si credibilitatea. Obtinand certificarea, organizatiile pot demonstra clientilor, furnizorilor si altor parti interesate ca sunt angajate fata de calitate si ca au implementat un sistem robust de management al calitatii.

ISO 9001:2015 este cea mai recenta versiune a standardului si a inlocuit ISO 9001:2008. Noul standard include o serie de schimbari semnificative, inclusiv un accent mai mare pe managementul riscului, un accent pe leadership si o cerinta ca organizatiile sa adopte o abordare mai proactiva a managementului calitatii.

ISO 9001:2015 este, de asemenea, cea mai populara versiune a standardului, cu peste 1,1 milioane de certificate emise in intreaga lume. Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca noul standard este mai flexibil si poate fi integrat cu usurinta cu alte sisteme de management, cum ar fi sistemele de management de mediu (ISO 14001) si sistemele de management al sanatatii si securitatii in munca (ISO 45001).

Certificarea ISO 9001 devine din ce in ce mai importanta in lumea afacerilor de astazi datorita accentului din ce in ce mai mare pus pe managementul calitatii si al riscurilor. Prin implementarea unui sistem de management al calitatii care indeplineste cerintele standardului ISO 9001, organizatiile pot imbunatati satisfactia clientilor, pot reduce costurile si isi pot imbunatati reputatia si credibilitatea. ISO 9001:2015 este cea mai populara versiune a standardului, iar organizatiile care implementeaza aceasta versiune pot beneficia de o abordare mai flexibila si mai integrata a managementului calitatii.

ISO 9001:2015 se bazeaza pe structura de nivel inalt (HLS) care a fost adoptata de toate standardele ISO ale sistemului de management. HLS este un cadru comun care ofera coerenta in toate standardele sistemelor de management, facilitand integrarea diferitelor sisteme de management ale organizatiilor.

Noua versiune a standardului pune, de asemenea, un accent mai mare pe gandirea bazata pe risc. Aceasta inseamna ca organizatiile trebuie sa identifice si sa evalueze riscurile care ar putea afecta calitatea produselor si serviciilor lor si sa ia masuri pentru a atenua aceste riscuri.

In plus, ISO 9001:2015 pune un accent mai mare pe leadership. Standardul cere managementului de varf sa fie mai implicat in sistemul de management al calitatii si sa isi asume responsabilitatea pentru a se asigura ca acesta este eficient.

ISO 9001:2015 cere, de asemenea, organizatiilor sa adopte o abordare mai proactiva a managementului calitatii. Aceasta inseamna ca organizatiile trebuie sa identifice si sa abordeze problemele de calitate inainte ca acestea sa apara, mai degraba decat sa astepte ca problemele sa apara si apoi sa le abordeze.

Pentru a implementa eficient ISO 9001:2015, organizatiile ar trebui sa urmeze o abordare structurata. Aceasta include:

Intelegerea standardului: organizatiile ar trebui sa citeasca si sa inteleaga cu atentie cerintele standardului, inclusiv HLS, gandirea bazata pe risc si cerintele de conducere.

Efectuarea unei analize a decalajelor: Organizatiile ar trebui sa efectueze o analiza a decalajelor pentru a identifica domeniile in care sistemul lor actual de management al calitatii nu indeplineste cerintele standardului ISO 9001.

Elaborarea unui plan de implementare: Organizatiile ar trebui sa elaboreze un plan de implementare care sa prezinte pasii pe care ii vor face pentru implementarea standardului ISO 9001.

Implementarea standardului: Organizatiile ar trebui sa implementeze standardul ISO 9001 facand modificarile necesare sistemului lor de management al calitatii si asigurandu-se ca indeplinesc cerintele standardului.

Efectuarea de audituri interne: Organizatiile trebuie sa efectueze audituri interne pentru a se asigura ca sistemul lor de management al calitatii este eficient si indeplineste cerintele standardului ISO 9001.

Certificarea: Odata ce organizatiile au implementat standardul ISO 9001 si au efectuat audituri interne, pot solicita certificarea de la un organism de certificare tert.

ISO 9001:2015 is the most popular version of the standard, and organizations that implement this version can benefit from a more flexible and integrated approach to quality management.