You are currently viewing Alegerea celor mai bune folii pentru invelirea si incalzirea unui solar

Alegerea celor mai bune folii pentru invelirea si incalzirea unui solar

  • Reading time:5 mins read

Agricultura este una dintre cele mai practicate activitati la nivelul tarii noastre, cu fermieri ce produc doar pentru consumul propriu cat si cu fermieri si companii care produs in scopul comercializarii produselor obtinute. Acestia opreaza in  diverse sectoare ale agriculturii, de la cresterea animalelor si a pasarilor pana la cultivarea de legume, fructe, cereale si asa mai departe. Pentru fiecare dintre acestea este nevoie de cunostinte, spatii potrivite si echipamente performante cu care culturile sa fie cat mai bune.

Datorita cererii care este in continua cresterea, fermierii s-au vazut nevoiti a realiza culturi chiar si in sezoanele mai reci si au inteles ca au astfel nevoie de solutii eficiente in acest sens, aduse de catre sere si solarii, spatii inchise care creaza si mentin in interuor un climat potrivit pentru buna dezoltarea a anumitor legume, fructe sau plante de alta natura. Pentru ca totusi nici caldura si nici nivelul de lumina naturala nu sunt la fel de mari iarna sau toamna ca in lunile de vara, nici culturile rezultate poate ca nu sunt la fel de bune calitativ insa sunt suficient de bune pentru a satisface necesitatile consumatorilor.

Pentru a putea realiza culturi chiar si in perioadele reci intr-un solar, nu este suficient sa il invelim si doar sa plantam si sa ingrijim plantele asa cum am face-o pe timp de vara ci este nevoie de masuri mai speciale, care sa ne asigure la interior atat temperatura dorita cat si mentinerea acesteia in special pe timp de noapte. Sunt utilizate desigur sisteme de incalzire, precum centrale termice sau radiatoare iar astfel, poate aparea o alta mare problema, aceea a creari de condens. Este nevoie asadar de alegerea unei folii speciale cu care sa invelim solarul precum si a uni folii termice bune, care nu doar sa pastreze caldura dar si sa ajute la eliminarea eficienta a condensului, fara a afecta culturile.

La cei de la RegalFermierul.ro gasim unele dintre cele mai bune produse din categoriile de folie solarii, atat pentru acoperire la exterior cat si termica, care sa monteaza in interior. Prin experienta lor, le pot recomanda clientilor pe cele mai bune, in functie de marimea solarului, structura acestuia sau tipul de culturi ce se doresc crescute in acestea. Astfel, in ceea ce priveste folia de acoperire, putem gasi modele ce au grosimi intre 100 si 200 de microni. Grosimea influenteaza mai multi factori, precum rezistenta acesteia, in primul rand, nivelul de reze uv si lumina ce pot trece prin ea, capacitatea de a pastra caldura in interior pentru cat mai mult timp si nu numai. Fie ca vorbim despre solarii pe structura metalica sau de lemn, aceasta se aplica la fel si este la fel de eficienta.

Cateva dintre proprietatile foarte  utile pe care o folie de calitate le poate avea sunt urmatoarele:

  • Anti-picurare (anti drip) – prevenirea formarii picaturilor mari de apa pe fata interioara a foliei, aceste picaturi fiind inlocuite cu picaturi foarte mici, aproape nedetectabile ce seamana foarte mult cu un strat uniform, foarte subtire de apa; Este un aditiv care in conditiile din solariile din Romania se consuma din primul sezon de utilizare, fiind recomandat pentru serele profesionale unde exista sisteme care sa asigure o temperatura mare in timpul sezonului rece
  • Blocarea intrarii in sera sau solar a radiatiilor UV
  • Anti-ceata (anti fogging) – prevenirea formarii cetii in sere si solarii; Este un aditiv care se consuma foarte repede, iar reversul este formarea din abundenta a picaturilor de apa
  • Cresterea cantitatii de radiatii UV care intra in sere si solarii; Aditiv necesar in floricultura, de exemplu la trandafiri
  • Anti-praf (anti dust) – prevenirea depunerii de praf pe suprafata exterioara a foliei. Prin acest aspect, nu mai este nevoie sa ne ocupam atat de des de curatarea sa si nici nu vom mai pierde din eficienta in ceea ce priceste culturile.

Cat despre folia termica, marele avantaj al acesteia este cel de reducere a costurilor de incalzire ale unui solar. Prin faptul ca, fie ca ne axam pe captarea luminii si caldurii solare sau pe sisteme artificiale de incalzire, prin utilizarea unei folii termice asiguram mentinerea unei temperaturi dorite in solar pentru mai mult timp. Aceasta metoda este in special utila pe timp de noapte, cand temperaturile sunt mai scazute si nici nu avem lumina solara. Costurile de incalzire in cazul unui solar pot ajunge la ordinul zecilor de mii de lei intr-o singura iarna. O folier termina ne ajuta sa scadem in mod vizibil aceasta cheltuiala, nu pentru o singura iarna ci pentru mai multe, avand, ca si folia de acoperire, perioade de viata de cativa ani, chiar mai mult daca o ingrijim asa cum trebuie.

O sera cu folie anticondens chiar face diferenta fata de ceea ce poti creste in climate mai reci si nu doar vara. Aici ne referim, desigur, la gospodariile din zonele de deal sau de munte, unde oamenii fac agricultura nu doar pentru vanzare, ci si pentru consumul familiei. Iarna o folie termica este de nepretuit pentru mentinerea culturilor in stare buna, care altfel ar avea de suferit in aer liber. Ea mentine plantele cu cateva grade mai calde.

Prin eliminarea formarii condensului, temperaturile raman din nou constante pentru mai mult timp, asigurand o mai buna dezvoltare a culturilor dintr-un solar si la realizarea de economii cu incalzirea artificiala, fie cu lemne, curent sau gaz.