Tunelul carpian este un pasaj ingust aflat in incheietura mainii (la baza palmei), care este inconjurat de mai multe oase mici (oase carpiene) si de tesut conjunctiv (ligamentul carpian transvers). Sindromul de tunel carpian este o afectiune care apare atunci cand nevul median, un nerv major al mainii, este comprimat atunci cand trece prin acest tunel. Nervul median asigura sensibilitate pe fata palmara a primelor patru degete ale mainii (police, aratator, mijlociu si prima jumatate a inelarului). De asemenea, controleaza unii muschi ai mainii implicati in realizarea miscarilor fine. Compresia nervului median provoaca furnicaturi, amorteli si durere in mana. Daca afectiunea este lasata netratata, poate duce la deteriorarea permanenta a nervului si la invaliditate prin disparitia completa a sensibilitatii in degetele I-IV.
Care sunt simptomele sindromului de tunel carpian?
In majoritatea cazurilor, simptomele se dezvolta treptat si pot include:
-
amorteala, furnicaturi si durere in primele patru degete ale mainii;
-
durere care poate perturba somnul, deoarece multi oameni dorm cu incheieturile indoite;
-
senzatie de soc electric in degete;
-
scaderea sensibilitatii in varful degetelor;
-
dificultati in a face activitati obisnuite cu mana afectata, cum ar fi spalatul pe dinti, incheierea nasturilor de la camasa sau incuierea usii cu cheia;
-
slabiciune in mana, care poate duce la scaparea obiectelor;
-
scaderea puterii de prindere.
Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva, care va evolua spre agravare. Netratat corespunzator, acesta poate duce la invalidarea pacientului prin disparitia completa a sensibilitatii in degete. De asemenea, pacientul se va confrunta cu amiotrofie (topirea musculaturii inervate de nervul median). Nu in ultimul rand, durerile din timpul noptii vor deveni insuportabile.
Care sunt cauzele sindromului de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian este o afectiune care poate avea o diversitate de cauze. Tunelul carpian este un canal ingust in incheietura mainii, format din oasele carpiene si ligamentul carpian transvers. Prin acest tunel trec nervul median si noua tendoane (tesuturi care leaga muschii de oase). Mai jos vei gasi cativa dintre factorii si conditiile care pot contribui la ingustarea spatiului din incheietura mainii, care duce la compresia nervoasa.
-
Miscarile repetitive ale mainii si incheieturii mainii pentru o perioada prelungita de timp, cum ar fi folosirea tastaturii si a mouse-ului computerului, cantatul la pian sau la chitara, gradinaritul, lucrul cu instrumente vibratoare, etc;
-
O umflare cauzata de traumatisme sau rani la incheietura mainii;
-
Retentia de lichide in timpul sarcinii;
-
Anumite conditii medicale, cum ar fi artrita reumatoida, diabetul zaharat, hipotiroidismul, insuficienta renala;
-
O tumoare sau un chist in interiorul canalului carpian.
Ce tipuri de tratament exista pentru sindromul de tunel carpian?
Tratamentul depinde de severitatea afectiunii. Prima linie de tratament sunt interventiile non-chirurgicale. Operatia poate fi luata in considerare in cazul in care metodele de terapie conservatoare nu sunt eficiente sau daca afectiunea a ajuns deja intr-un stadiu mediu sau avansat.
Metodele nechirurgicale constau in purtarea unei orteze pentru incheietura mainii, administrarea de medicamente antiinflamatoare, injectarea locala de corticosteroizi si fiziokinetoterapie.
Interventia chirurgicala, chiar daca nu este recomandata cand sindromul de tunel carpian este in stadiu incipient, este singura metoda prin care se poate trata eficient afectiunea (doar in acest fel se poate inlatura banda compresiva, iar nervul median este eliberat complet de presiune). Aceasta consta in sectionarea ligamentului carpian transvers si marirea in acest fel a calibrului canalului carpian.
Daca ai nevoie de interventie chirurgicala, poti gasi cei mai buni specialisti la Vitta Clinic.