You are currently viewing Tot ce trebuie să știi despre lemnele de foc – specii recomandate și tabel cu puterea calorică

Tot ce trebuie să știi despre lemnele de foc – specii recomandate și tabel cu puterea calorică

  • Reading time:4 mins read

În România, rețeaua publică de gaz nu este la fel de dezvoltată ca în multe alte țări din Europa. Încă există o mulțime de zone în care gazul natural nu a ajuns, iar oamenii sunt nevoiți să îmbrățișeze alternativele, poate nu la fel de practice.

Una dintre alternativele de încălzire de care românii nu se dezic sunt lemnele de foc. Încă există o mulțime de locuințe românești în care lemnele sunt principalul și singurul combustibil de încălzire. Așadar, dacă și tu te numeri printre cei care folosesc lemnele pentru a-și încălzi locuința, astăzi vrem să te învățăm să faci cele mai bune alegeri.

Tabelul cu puterea calorică a lemnelor de foc – care sunt cele mai apreciate specii

Nu orice specie de lemn poate fi considerată lemn de foc. Există criterii după care poți spune despre un lemn dacă este bun de foc sau nu. Principalul criteriu este puterea calorică.

Iată mai jos o listă cu principalele lemne de foc folosite în România și cu puterile calorice aferente:

  • Pin – 4000 kcal/kg
  • Molid – 3725 kcal/kg
  • Mesteacăn – 3700 kcal/kg
  • Salcâm – 3575 kcal/kg
  • Fag – 3550 kcal/kg
  • Cireș – 3550 kcal/kg
  • Stejar – 3450 kcal/kg
  • Plop – 3200 kcal/kg
  • Carpen – 3940 Kcal/kg
  • Brad – 3710 Kcal/kg

Care este totuși poate cel mai bun lemn de foc? Potrivit experților în domeniu, carpenul se clasează pe un loc fruntaș. Urmat îndeaproape de fag. Lemne de foc de fag regăsești și în stocul celor de la Tomibena. Aceștia îți pot livra lemnele oriunde în țară în cel mai scurt timp. Accesează tomibena.ro și bucură-te de oferta disponibilă.

Cât de mult contează umiditatea lemnelor de foc?

Umiditatea lemnelor de foc este crucială în ceea ce privește eficiența lor. Prin umiditate înțelegem cantitatea de apă pe care o conține lemnul și se măsoară ca procent față de greutatea lemnului în stare uscată.

Umiditate de 0%, adică lemn perfect uscat, nu se poate obține decât în laborator. Lemnul uscat la aer, cel bun și pentru foc, are o umiditate de până la 20%. Cu cât umiditatea este mai mică, cu atât puterea calorică este mai mare.

Dacă achiziționezi lemne de foc direct din pădure, lemne verzi, ai nevoie de un timp obligatoriu pentru uscare. Este vorba, în medie, de minim 6 luni. Dacă le achiziționezi de la un furnizor ce se ocupă și de uscarea lor în prealabil, așa cum este Tomibena, le poți folosi imediat ce ți-au ajuns acasă.

Ce se întâmplă cu centrala, cazanul sau șemineul atunci când folosești lemne ude?

Pentru a înțelege de ce nu e bine să folosești lemne ude pentru sistemul tău de încălzire, îți vom explica consecințele. În primul rând, dacă lemnele sunt ude, o mare parte din puterea calorică a lemnului este folosită pentru evaporarea apei. Deja cea rămasă este insuficientă pentru a asigura încălzirea locuinței.

Totodată, vaporii de apă scad temperatura arderii și contribuie astfel la formarea funinginii, care se acumulează și se întărește într-un strat gros pe pereții camerei de ardere, țevi, coș de fum și așa mai departe.

Dacă folosești constant lemne ude, exploatarea sistemului de încălzire este proastă, ceea ce duce în timp la apariția unei serii de probleme. În multe cazuri, apar defecțiuni la nivelul părților consumabile a focarelor (grătar, șamotă) și crește riscul de autoaprindere a sistemelor de evacuare.

Alte informații despre lemnele de foc

Potrivit experților în domeniu, rășinoasele sunt mai accesibile decât lemnul de esență tare. Totuși, nu se recomandă să fie folosite la aprinderea focului. De ce? Ei bine, ele ard foarte repede și degajă o temperatură foarte mare într-un timp scurt. Așadar, nu se recomandă folosirea lor în cantități mari. Cel mai bine le alternezi cu lemnele de esență tare.

Acestea fiind spuse, iată tot ce trebuie să știi despre lemnele de foc. Nu uita că poți alege cu încredere carpenul, fiind cel mai bine cotat de pe piață, urmat îndeaproape de fag, pe care îl găsești la Tomibena. Mare atenție și la umiditatea lemnului pentru ca randamentul termic să fie cel mult dorit. Hai pe tomibena.ro pentru o comandă imediată de lemne de foc de fag!