You are currently viewing Alegerea celor mai bune solutii in instalarea sistemelor fotovoltaice

Alegerea celor mai bune solutii in instalarea sistemelor fotovoltaice

  • Reading time:5 mins read

Este destul de usor in prezent sa putem accesa, atat ca persoane fizice cat si ca persoane juridice, sume de bani prin care sa ne putem ocupa de achizitia si instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice. Acesta reprezinta o investitie destul de mare, desigur, insa este una care merita pe deplin, ajutandu-ne pe termen lung sa economisim sume considerabile de bani si in acelasi timp, sa devenim independenti din punct de vedere energetic.

In timp ce pentru persoanele fizice exista programul Casa Verde prin care se ofera sume de pana la 25 000 de lei in acest sens, pentru firme exista programul Electric Up, prin care se pot obtine pana la 100 000 de Euro, atat in scopul instalarii si utilizarii sistemelor de panouri solare cat si a statiilor de incarcare pentru masinile electrice, care sunt de altfel din ce in ce mai comune si mai eficiente dar pentru care la noi in tara inca nu exista o infrastructura publica destul de avansata. De aceea, instalarea acestor sisteme in cadrul unei firme reprezinta o idee foarte buna si de asemenea, eficienta.

De la punerea in practica a ideei si pana la punerea in functiune a unui astel de sistem, exista o serie de procese ce trebuie realizate, numeroase documente catre stat dar si catre furnizorii de energie prezenti in reteaua nationala, cele mai multe sisteme fiind desigur, de tip on-grid, legate la aceasta retea. Trebuie sa contactam de altfel o firma care sa ne furnizeze toate echipamentele neceare precum si o firma care sa se ocupe de instalare, punere in functiune, mentenanta. Este si mai bine daca reusim sa gasim o firma care sa le faca pe ambele. Cei de la MGM Energo se pot ocupa de aceste aspecte, avand la indemana atat infrastructura cat si angajatii specializati in asta, fiind prezenti inca din anul 2008 pe piata din Romania in domeniul sistemelor de energie regenerabile.

De la ei putem obtine toate echipamentele necesare in ceea ce priveste un sistem fotovoltaic, precum, invertoare ieftine Mgmenergo, de ultima generatie, eficiente si fiabile. In anii de activitate, grupul MGM a reusit sa sa insumeze o capacitate de peste 400 MW in cadrul tuturor proiectelor in care s-a implicat total sau partial in Romania, actualmente grupul de firme MGM fiind prezent in Spania, Romania si Bulgaria.

Invertoarele omologate sunt o cerinta obligatorie atunci cand aplicam pentru un program de finantare in vederea construirii sistemului de panouri fotovoltaice ce ne transforma din consumator in prosumator. In acest sens exista documentatii specifice pe site-urile autoritatilor competente, pe care suntem nevoiti sa le realizam si prin care sa putem obtine acest statut.

Exista anumite diferente intre invertoarele on-grid si cele off-grid, fiind pana la urma vorba si despre sisteme diferite din punct de vedere al furnizarii energiei produse. In timp ce pentru sistemele off-grid avem la indemana acumulatori in care energia produsa sa fie stocata in scopul utilizarii pe termen scurt, sistemele on-grid furnizeaza energia produsa si neutilizata de consumator direct in retea, fiind astfel vorba despre puteri si cantitati diferite de energie.

Este destul de dificil sa ajungem sa devenim integral independenti energetic, in fiecare luna, dat fiind faptul ca poate nu se pot produce aceleasi catitati de energie in fiecare zi. Este nevoie de un sistem fotovoltaic cu adevarat mare, care sa acopere poate un intreg acoperis, care sa poata produce asadar cantitatea necesara de energie.

Programul Electric Up se refera la instalarea de panouri fotovoltaice cu puterea instalata cuprinsa intre 27kWp si 100kWp precum si a statiilor de incarcare de 22kW pentru vehiculelor electrice sau vehiculele plug-in hibrid. Cuantumul finantarii electric up se face luand in considerare puterea instalata, necesarul de stocare si procentul de cofinantare, precum si eficienta energetica. Acest cuantum al finantarii nu trebuie sa depaseasca depasi 100.000 Euro.

Pe de alta parte, Casa Verde este un program de sprijin oferit cetatenilor de catre guvern, prin Ministerul Mediului, in tara noastra. Scopul programului este achizitionarea de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice de catre utilizatorii casnici iar limitele finantarii sunt de 20.000 lei, putand ajunge la 25.000 lei in cazul locuintelor izolate. Finantarea reprezinta 90% din valoarea totala a achizitiei sistemului de panouri fotovoltaice si punerea sa in functiune. Experienta anterioara a MGMEnergo.ro in instalarea si operarea parcurilor fotovoltaice ii recomanda in implementarea programului Casa Verde, chiar daca la nivel administrativ similaritatile cu programul Electric Up sunt relativ reduse.

Cei de la MGM Energo dispun atat de standardul ISO 9001:2015 referitor la managementul sistemelor de calitate cat si de certificarea ANRE C2A care le permite sa execute si sa puna in functiune numeroase sisteme si instalatii electrice, atat aeriene cat si subterane, si in sectorul public dar si in cel privat. Prin acestea sunt autorizati precum si recomandati in instararea de sisteme fotovoltaice prin intermediul programelor de la stat.

In timp, anumite elemente din cadrul unui sistem fotovoltaic pot deveni invechite, uzate, si ar putea sa nu mai functioneze la fel de bine si sa nu mai ofere acelasi randament. Este nevoie asadar de mentenante din cand in cand, in special cand panourile sunt acoperite prea mult de praf sau alte elemente care pot afecta aportul de lumina ce ajunge la celulele fotovoltaice. De asemenea, si pasarile sau vremea care este mai mereu rea poate afecta integritatea panourilor sau a conductoarelor si astfel, dupa ceva ani ar putea fi nevoie sa facem inlocuiri.