Te-ai intrebat vreodata de ce sa petrecerea timpului in natura vine cu atat de multe beneficii? Iata o privire detaliata asupra celor cinci beneficii ale petrecerii timpului in natura pentru sanatatea mintala, imunitate si multe altele. Daca te gandesti ca anul acesta sa te bucuri si mai mult de natura si mai ales de statiunile balnare din tara noastra, vezi detalii aici.
Natura reduce stresul
Shirin-yoku, alias scaldarea in padure, este o forma de terapie naturala sustinuta pe scara larga, care a fost studiata temeinic in Japonia.
Primul studiu major al acestei forme de terapie a naturii a fost realizat in 1995. S-a constatat ca participantii care au mers printre cedri timp de 40 de minute au avut niveluri mai scazute de cortizol (un marker cheie al stresului) in comparatie cu cei care au mers intr-un cadru interior stabilit la aceeasi temperatura si umiditate.
Din acest studiu si multe de dupa aceea, este clar ca beneficiile psihologice ale petrecerii timpului in natura pot fi destul de remarcabile. Din fericire, acest lucru suna bine mai ales cand vine vorba de combaterea stresului.
Natura creste imunitatea
O alta investigatie de pionierat asupra shirin-yoku a constatat ca beneficiile naturii se extind si asupra sanatatii imunitare. Potrivit studiului din 2009, adultii japonezi care au facut o excursie de trei zile si doua nopti in zone de padure au avut o activitate crescuta a celulei „ucigas natural” (NK), ceea ce a indicat o functie imunitara mai puternica. (NK-urile sunt un tip de globule albe din sange cu proprietati antibacteriene si antifungice care ajuta la uciderea celulelor daunatoare din corpul uman .) In plus, efectele de stimulare a sistemului imunitar ale NK sunt partial atribuite fitoncidelor, compusi aromatici emisi de plante si copaci.
Poate si mai surprinzator, aceste beneficii pentru sanatate au durat peste 30 de zile dupa incheierea calatoriei. Aceste rezultate impresionante sugereaza ca petrecerea unui weekend in natura in fiecare luna poate sustine imunitatea pe termen lung.
Natura stimuleaza sanatatea psihica
Revenind la beneficiile psihologice ale petrecerii timpului in natura, studiile arata imbunatatiri masurabile ale sanatatii mintale.
Peste jumatate din populatia lumii locuieste in zonele urbane si prezinta un risc semnificativ mai mare de probleme de sanatate mintala. Asa ca, atunci cand este posibil, retrageti-va din agitatia orasului pentru a experimenta beneficiile de protectie pentru sanatate ale naturii si ale mersului deopotriva.
Natura te ajuta sa fii mai bun
Asa cum spune unul dintre scriitorii mei preferati : „Daca imi las telefonul acasa si imi ridic privirea, sunt prezent. Lumea devine mai mare.”
In zilele dinainte sa fim conditionati sa admiram iluminarea buna si filtrele pentru selfie -uri, natura a fost una dintre sursele primare de admiratie. Si, potrivit psihologului social Paul Piff, ar trebui sa ne uitam de la ecranele noastre si de la alte minuni moderne catre copacii de deasupra. De fapt, acest lucru ne poate face mai buni si mai putin implicati.
Intr-unul dintre studiile lui Piff despre admiratie, participantii s-au uitat fie la eucalipt, fie la o cladire inalta timp de un minut. Participantii din grupul cu natura au demonstrat mai mult altruism si au raportat, de asemenea, „eticitate crescuta si sentimente reduse de furie”.