You are currently viewing Curelele de transmisie trapezoidale

Curelele de transmisie trapezoidale

 • Reading time:4 mins read

Ce trebuie sa stim despre curelele de transmisie trapezoidale

Curelele trapezoidale sunt curele cu sectiune transversala trapezoidala. Ca si alte tipuri de curele, acestea sunt folosite pentru a transmite puterea sau cuplul de la componenta de antrenare la componenta antrenata. Designul lor faciliteaza prinderea componentelor rolei (adica scripetele) in timpul functionarii, scazand riscul de alunecare si marind consistenta puterii sistemului.

Aceste componente vin in numeroase variante, fiecare dintre acestea oferind caracteristici unice care le fac potrivite pentru utilizare in diferite aplicatii. Exemplele includ:

 • Curele trapezoidale de tip A cu o latime superioara de 1/2 inchi
 • Curele trapezoidale de tip B cu o latime superioara de 21/32 inchi
 • Curele trapezoidale de tip C cu o latime superioara de 7/8 inchi
 • Curele trapezoidale de tip D cu o latime superioara de 1 1/4 inchi
 • Curele trapezoidale de tip E cu o latime superioara de 1 1/2 inchi

Urmatorul articol ofera o prezentare generala pentru curele trapezoidale, subliniind principiile lor de functionare, tipurile disponibile si considerentele de proiectare si selectie ale acestora.

Cum functioneaza curelele trapezoidale?

Componentele cheie ale unei curele trapezoidale standard infasurate sunt urmatoarele:

 • Compus de cauciuc de baza. Materialul de cauciuc formeaza cea mai mare parte a curelei trapezoidale si actioneaza ca un amortizor de soc in timpul operatiunilor. Este prezent in toate tipurile de curele de transmisie.
 • Elemente de tractiune. Elementele de tractiune, denumite in mod obisnuit „cordoane” sunt incorporate in cauciuc, dand curelei trapezoidale rezistenta si capacitatea sa de a transmite puterea.
 • Invelis de protectie. Husa textila garanteaza aderenta potrivita pentru transmiterea puterii si protejeaza cauciucul de deteriorarea prin frecare si contaminantii externi.

In total, aceste componente permit curelelor trapezoidale infasurate sa-si indeplineasca functia conform intentiei, adica transmiterea puterii si a cuplului de la un scripete la altul prin mijloace bazate pe frecare.

Consideratii de proiectare si selectie pentru curele trapezoidale

Atunci cand proiectati si selectati o curea trapezoidale pentru un sistem, exista numerosi factori de luat in considerare pentru a va asigura ca componenta aleasa demonstreaza caracteristicile de performanta corecte. Unele dintre considerentele cheie de retinut includ:

Conditiile de mediu si de functionare la care va fi supusa cureaua trapezoiala influenteaza semnificativ ce tip ar fi ideal. Unii dintre factorii de luat in considerare includ vitezele de functionare, functionarea intermitenta sau continua, toleranta de dezaliniere, aspectul (de exemplu, serpentina sau un sfert de tura), puterea transmisa, eficienta curelei si expunerea la conditii dure (de exemplu, temperaturi extreme, abrazivi, ozon si uleiuri). In functie de factorii critici, profesionistii din industrie pot alege dintr-o gama larga de curele trapezoidale industriale pentru sarcini usoare sau grele.

 • Curelele trapezoidale au mai multe optiuni de profil (adica, sectiune transversala). In timp ce toate au forma de baza trapezoidala, fiecare are dimensiuni diferite. Principalele standarde industriale sunt:
 • Acest standard a fost dezvoltat in anii 1930. Acum vine in sase dimensiuni (A, B, C, D, E si Z).
 • In comparatie cu standardul clasic, acest standard are pereti laterali mai inclinati, ceea ce imbunatateste capacitatile de incarcare si de incarcare. Este disponibil in trei dimensiuni (3V, 5V si 8V).
 • Acest standard este in conformitate cu standardele internationale (de exemplu, ISO si DIN). De asemenea, curelele Classic au standarde internationale (DIN 2215) facandu-le potrivite pentru curele de masini folosite in alte tari. Vine in mai multe dimensiuni (XPZ SPZ, XPA SPA, XPB SPB, XPC SPC, 10X, 13X si 17X).
 • Putere fractionata. Acest standard este utilizat pentru curele trapezoidale proiectate pentru aplicatii usoare. Este disponibil in patru dimensiuni (2L, 3L, 4L si 5L).

Aceste profile sunt, de asemenea, disponibile in forma de dintat cu margine bruta pentru a imbunatati sau adauga caracteristici de performanta specifice.