You are currently viewing Este eficienta acupunctura in boli precum psoriazisul?

Este eficienta acupunctura in boli precum psoriazisul?

  • Reading time:5 mins read

Acupunctura se pare ca este una dintre cele mai bune alternative pentru pacientii cu psoriazis, care a fost descrisa ca o boala autoimuna de origine necunoscuta, iar aparitia ei poate fi legata si de probleme ce variaza de la stresul emotional la infectii, prin traume la nivelul tenului. Atunci cand un pacient cu psoriazis alege sa efectueze sedinte de acupunctura, el cauta o imbunatatire in calitatea vietii si stima de sine. Acupunctura vede psoriazisul ca pe o patologie care se dezvolta din cauza deficitului de energie si sange. Vom vedea, in cele ce urmeaza, ce rol are acupunctura in vindecarea sau imbunatatirea psoriazisului.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul (din termenul grecesc „psora” al carui sens este mancarime) este cunoscut din cele mai vechi timpuri, din moment ce descrierea si tratamentul lui au fost gasite in papirusul Ebers, datat in jurul anului 1550 i.Hr.

Potrivit medicinei, psoriazisul este o patologie a pielii. Este o boala inflamatorie cronica si recurenta de cauza necunoscuta (neinfectioasa) determinata de prezenta hiperplaziei epidermice si de activare imuna necorespunzatoare, caracterizata prin placi eritematoase bine delimitate, acoperite adesea de solzi argintii.

Aspectul sau variaza de la cojile tipice care se extind de la coate, genunchi, scalp (uneori pliuri) pana la forma pustuloasa acuta generalizata.

Pentru Medicina Traditionala Chineza (MTC), tulburarile acestei boli sunt cuzate de factorul patogen Vant, care patrunde in nivelurile Yin si din sange provocand Deficienta de Yin, Caldura in sange, caldura in exces, caldura umeda si stagnare. Energia si Sangele sunt cele ce poarta dizarmonia de baza a tiparelor Plaman, Rinichi si Ficat si, de asemenea, dizarmonie, intre Chong Mai si Ren Mai.

Bolile de piele sunt legate de Plaman si acesta guverneaza pielea, parul corpului si principala sa emotie (tristetea), de aceea este esentiala tratarea cauzelor psihologice. Acupunctura trateaza echilibrul emotional, controland nervozitatea, anxietatea si nerabdarea. Programeaza-te acum la un cabinet de acupunctura Bucuresti daca ai probleme de acest tip.

In Europa, psoriazisul are o incidenta de aproximativ 2%, in timp ce in Asia si Africa prevalenta acestuia este rara. Aceasta afectiune poate aparea la orice varsta, desi este putin probabil sa apara chiar inainte de varsta de cinci ani.

Din punct de vedere epidemiologic exista 2 tipuri: tipul I, care apare la adolescentii cu antecedente familiale de psoriazis, si tipul II, care apare intre 50 si 60 de ani la persoanele care de obicei nu au antecedente familiale.

Exista mai multe tipuri de psoriazis:

-Psoriazisul in placi, este in forma de disc, care inconjoara coatele, genunchii, scalpul sau linia parului.

-Psoriazisul gutat este o eruptie acuta simetrica a leziunilor (de obicei pe trunchi si membre) care au aspectul unei suprafete presarate cu picaturi de ploaie. Aceasta forma afecteaza de obicei adolescentii sau adultii tineri si aparitia ei se poate datora unei infectii streptococice a gatului.

-Psoriazisul flexural afecteaza pliurile inghinale si zonele de sub sani si este frecvent intalnit la varstnici.

-Psoriazisul localizat poate fi observat pe palmele mainilor si talpile picioarelor, degetele de la picioare, unghiile si scalpul.

-Psoriazisul pustulos generalizat este un tip rar de psoriazis caracterizata prin prezenta pustulelor in tot corpul. Debutul sau este acut si pacientul se simte rau, cu febra si stare de rau.

-Psoriazisul unghiei este descris ca o depresiune a unghiei iar aceasta alterare este cea mai frecventa in acest tip de psoriazis, urmata de separarea marginii unghiei de patul acesteia.

-In sfarsit, artrita psoriazica se caracterizeaza prin prezenta simultana a artritei si psoriazisului, care aminteste de poliartrita reumatoida.

Deoarece exista mai multe tipuri de psoriazis, exista si alte afectiuni ale pielii care pot fi diagnosticate gresit ca psoriazis. TCM trateaza bolile de piele in functie de sindromul care se manifesta si nu in functie de tipul bolii de piele. Conform teoriei, persoana cu psoriazis este intotdeauna o persoana extrem de lipsita de afectiune, probabil inca din copilarie, victima a unor exigente rigide de responsabilitati peste posibilitatile sale. In acest sens, sprijinul psihologic este important si constituie o contributie esentiala. Aceasta boala este greu de suportat si declanseaza angoasa, anxietate si dificultati in interactiunea sociala, deoarece de obicei nu este bine inteleasa sau acceptata.

Tratament prin acupunctura

Din punct de vedere energetic, studiile afirma ca psoriazisul este tulburarea Jing-ului anatomic al plamanului. Si el este cel care comanda energia defensiva (Wei Qi), abundenta in acest strat, dar si lichidele organice (Jin Ye) prezente aici.

TCM are un diagnostic diferentiat care analizeaza schimbarile in fluxul Energiei ca fiind cauza dizarmoniei in loc de modificari ale componentelor structurale ale organismului, asa cum face medicina occidentala.

Astfel, atunci cand te gandesti la tratament, trebuie sa tii cont de necesitatea de a face distinctia intre psoriazisul  eritematos si cel preponderent solzoasa, intrucat tratamentul va fi si el diferit.

Tratamentul prin acupunctura de se poate efectua prin sedinte saptamanale, observandu-se o ameliorare considerabila a leziunilor. Din punct de vedere emotional, pacientul se va simti  mai calm si cu o stima de sine mai mare. De asemenea, ar trebui urmata o dieta de detoxifiere care va oferi beneficii gastrointestinale si o mai buna functionare a organelor implicate.

Prin MTC se pot obtine rezultate satisfacatoare in tratamentul psoriazisului si o imbunatatire a tabloului clinic, atat in ceea ce priveste reducerea petelor, cat si a simptomelor emotionale.

Acupunctura a fost folosita in tratamentul acestei afectiuni de multi ani. S-a constatat ca acupunctura este o metoda alternativa cu rezultate bune. Este o forma de tratament naturist care este din ce in ce mai cautata pentru ingrijirea psoriazisului, deoarece ofera ajutor indiferent de sex sau varsta. Acupunctura este considerata un tratament complementar pentru reducerea sau eliminarea efectelor psoriazisului si imbunatatirea stimei de sine si a calitatii vietii pacientului.