Daca simti furnicaturi, amorteli sau durere in degete dupa ce iti folosesti intens mana sau incheietura mainii, este posibil sa te confrunti cu sindromul de tunel carpian. Aceasta afectiune se dezvolta atunci cand o inflamatie din interiorul incheieturii mainii, mai exact din tunelul carpian, iti comprima nervul median, unul dintre cei mai importanti nervi ai membrului superior. Din cauza acestei afectiuni poti avea, de asemenea, slabiciune a mainii la prinderea obiectelor sau durere in brat, uneori chiar in umar.
Simptomele sindromului de tunel carpian tind sa fie mai suparatoare noaptea, putand chiar sa perturbe somnul. Initial, vin si dispar, dar in cele din urma pot deveni constante si tot mai suparatoare.
Care sunt cauzele sindromului de tunel carpian?
Nervul implicat in sindromul de tunel carpian se numeste nervul median, dupa cum am mentionat deja in randurile de mai sus. Acesta trece prin incheietura mainii printr-un pasaj ingust numit tunelul carpian, unde este inconjurat de oasele carpiene si o banda groasa de tesut conjuctiv (ligamentul carpian transvers). Nervul median asigura sensibilitate pe fata palmara a primelor patru degete ale mainii (degetul mare, aratator, mijlociu si prima jumatate a degetului inelar) si inerveaza unii muschi ai mainii implicati in realizarea miscarilor fine, precise.
Conform specialistilor, nu exista o cauza directa a acestei afectiuni, doar factori care contribuie. Miscarile repetitive ale mainii sau incheieturii mainii pot provoca inflamatie in tesut, crescand presiunea in tunel si apasand pe nervul median.
Orice activitati ce implica utilizarea excesiva a mainii si/sau a incheieturii mainii, cum ar fi folosirea tastaturii si a mouse-ului, tamplaria, utilizarea instrumentelor electrice, etc., pot contribui la aparitia sindromului de tunel carpian.
Alti factori care pot contribui la dezvoltarea acestei neuropatii de compresie includ:
-
Anatomia – Unii oameni prezinta o disproportie intre diametrul canalului osteofibros si cel al tendoanelor care trec prin acesta;
-
Diabetul – Multi oameni cu diabet se confrunta cu neuropatii;
-
Artrita reumatoida – Artrita reumatoida si alte afectiuni inflamatorii pot umfla tesutul din jurul tendoanelor de la incheietura mainii;
-
Sarcina – Schimbarile hormonale din timpul sarcinii pot creste presiunea asupra nervului median in tunelul carpian;
-
Genul – Femeile prezinta un risc mai mare de a dezvolta sindrom de tunel carpian;
-
Traumatismele la nivelul mainii – Contuziile, luxatiile sau fracturile favorizeaza aparitia acestei neuropatii de compresie;
-
Tumorile sau chistele sinoviale – Pot comprima nervul median.
Ce presupune tratamentul sindromului de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian poate fi tratat in mod eficient doar prin interventie chirurgicala. Cu toate acestea, daca este diagnosticata in stadiu incipient, boala poate fi tinuta sub control prin metode nechirurgicale.
Tratamentul conservator presupune odihna mainii, purtarea unei orteze specifice, administrarea de medicamente antiinflamatoare, injectii cu corticosteroizi si fiziokinetoterapie.
Daca boala este in stadiu mediu sau avansat sau daca nu raspunde la metodele de tratament nechirurgical, se impune operatia. Aceasta consta in sectionarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers si largirea in acest fel a calibrului canalului carpian. Conform specialistilor de la Vitta Clinic, este o procedura nedureroasa, care dureaza putin, iar daca este facuta la timp (cand inca nu au aparut schimbari ireversibile ale nervului), este urmata de o recuperare si un prognostic foarte bune.