You are currently viewing Alege sa te incalzesti eficient!

Alege sa te incalzesti eficient!

  • Reading time:5 mins read

Focul din semineu poate atinge temperaturi extrem de ridicate. O captuseala din otel inoxidabil pentru cos de fum protejeaza lucrarile din lemn adiacente si alte tipuri de combustibili de transferul acestei calduri extreme. Dupa un timp, subprodusele caustice ale arderii mananca imbinarile de mortar ale unui sistem de evacuare a fumului captusit cu placi de fum de teracota. Acest lucru creeaza o situatie extrem de periculoasa. Semineul este acum susceptibil la un incendiu de cos, punand in pericol intreaga casa si familia. De multe ori, o aerisire sau un cuptor va trebui sa fie recaptusit, de asemenea, deoarece in aceste sisteme de evacuare au loc deteriorari in timp.

Zidaria care inconjoara un semineu, in sistemul de evacuare a fumului, in camera de fum si in cutia de foc este susceptibila de a fi deteriorata din cauza produselor secundare corozive ale arderii. Natura acida a gazelor de ardere mananca de fapt imbinarile de mortar ale sistemului de evacuare a gazelor arse dintre placile de ardere, permitand transferarul unei cantitati mai mari de caldura catre combustibilii din apropiere. Deoarece aceste gaze nu sunt continute si evacuate corespunzator, gazele mortale, cum ar fi monoxidul de carbon, se pot scurge in casa.

Un alt plus sigur al instalarii unei captuseli de fum din otel inoxidabil este optimizarea eficientei oricarui aparat. Pentru a obtine o aspiratie optima, raportul dintre dimensiunea focarului si sistemul de evacuare trebuie sa fie exact asa, altfel exista riscul de a avea probleme cu fumul. Unitatea de incalzire (insertie, arzator pe lemne, etc.) va detalia exact ce dimensiune va face sistemul de evacuare pentru cel mai bun sistem de ventilatie. Cosul de fum din casa voastra a fost construit la dimensiunea focarului existent. Deoarece o insertie sau o soba cu lemne nu are, in mod evident, aceeasi dimensiune cu deschiderea facuta pentru focar, trebuie facute ajustari si in sistemul de evacuare a fumului pentru a reduce riscul de aparitie a fumatului. Majoritatea aparatelor necesita un sistem de evacuare de 6″ din 8″, in timp ce majoritatea sistemelor standard de cos de fum sunt de 12×12″.

Captuselile de cos de fum din otel inoxidabil sunt recomandate pentru cuptoarele pe ulei, cazanele pe lemne, cuptoarele pe gaz, sobele pe peleti, inserturile de semineu si sobele moderne pe lemne, atata timp cat sunt dimensionate corespunzator. Aceste sisteme de captuseala ajuta la reducerea transferului de caldura catre combustibilii din apropiere si sporesc eficienta generala a oricarui aparat de incalzire din casa voastra. Este imperativ sa urmati instructiunile producatorului atunci cand dimensionati si instalati orice captuseala din otel inoxidabil. Alegerea unui cos de fum nu este o treaba usoara, insa folosind sfaturile maxstil-cosuridefum.ro cumparatorii pot face alegerea potrivita!

Teava de cos de clasa A are multe denumiri, adesea denumite teava de cos cu perete dublu, teava de cos cu pereti tripli, teava pentru combustibil sau teava de cos izolata. Conducta de clasa A este folosita pentru evacuarea la temperaturi inalte de evacuare eliberate din lemn, carbune si aparate precum seminee, sobe, cazane si cuptoare. Nu orice sistem de ventilatie necesita o conducta de clasa A, dar este absolut necesara pentru utilizare efectuata cu toate semineele si sobele pe lemne.

Conducta de cos de fum clasa A este listata UL, ceea ce permite utilizarea cu o gama de tevi de aerisire diferite produse de alti producatori si o varietate si mai mare de seminee, sobe, inserturi si cuptoare. Cu toate acestea, este important sa retineti ca nu trebuie sa combinati niciodata diferite marci de conducte de cos de clasa A intr-un singur sistem de cos, cu exceptia cazului in care este permis in mod specific de catre producator. Diferitele marci de tevi sunt toate proiectate distinct si trebuie utilizate ca un sistem complet de la inceput pana la sfarsit. Daca doriti sa extindeti sau sa reproiectati sistemul actual de cos de fum, trebuie sa cunoasteti marca si modelul tevii  existente de Clasa A si cumparati acelasi tip, daca este posibil. Din pacate, daca marca si modelul ales de teava existente este o marca intrerupta sau invechita, va trebui probabil sa va reconstruiti sistemul de cos de la zero. Codurile de constructie interzic utilizarea oricaror adaptoare neaprobate de producator. Aceste adaptoare sunt foarte rare si sunt, de obicei, oferite doar de un producator pentru a lega un sistem de conducte intrerupt foarte asemanator la un sistem oferit in prezent.

Cand utilizati teava de cos de clasa A, este important sa planificati sau sa directionati cu intelepciune circuitul de ventilatie pentru a minimiza costurile si a maximiza economiile. Conducta de clasa A este de obicei fabricata fie cu un perete exterior din otel inoxidabil, fie galvanizat (sau galvalume). Cand rulati o teava de clasa A intr-un cos de zidarie, o goana, o mansarda sau orice incinta din interiorul casei, este intelept din punct de vedere economic sa folositi teava galvanizata. Este foarte recomandat, daca este posibil, sa instalati cosul de fum in interiorul casei voastre. Daca sistemul vostru de cos de fum este expus la exterior, aduce cu sine riscul unui „sindrom de vatra rece”, care poate impiedica aspiratia si poate produce mai mult creozot. Daca conducta galvanizata este expusa, este susceptibila la eventuale rugini si coroziune. Acest lucru este valabil mai ales in zonele de coasta. Daca trebuie sa utilizati teava galvanizata in exterior, va indemnam sa va vopsiti teava cu o vopsea la temperaturi ridicate, rezistenta la rugina. Nu uitati, tevile galvanizate trebuie curatate si pregatite inainte de vopsire pentru a indeparta orice ulei sau praf reziduali de masina din procesul de fabricatie.